SAM 0409

 

 

Spitalul Murgeni a fost construit din ordinul si prin grija Regelui Carol I, fiind dat in functiune in anul 1908 functionand in trei pavilioane.
Geografic este situat in partea de est a judetului Vaslui, la o distanta de 40 km.de Spitalul Municipal Barlad si de 80 km de Spitalul Judetean Vaslui, ocupa un loc strategic in zona, deoarece este aplasata foarte aproape de granita cu Republica Moldova (6 km), deservind o arie de 34 localitati, ce insumeaza un total de aproximativ 45.000 de locuitori.
Initial, spitalul a inceput sa functioneze cu doua sectii: boli interne si contagioase, cu 25 de paturi si un singur medic.


Primul medic si director a fost Constantin Velican, care a functionat pana in anul 1926, facand o adevarata opera de pionierat sanitar. Numele lui a ramas in amintirea taranilor de pe valea Elanului, Horincei si Prutului, pentru ca era “bun si mare doftor”.
In perioada anilor 1927-1934 a functionat aici medicul Ion Janet care a marit spatiul de spitalizare la 30 de paturi.


In anii 1935- 1938, s-a bus bazele sectiei de chirurgie de catre dr. Ion Juvara, cel care avea sa devina profesor universitar si membru titular al Societatii europene de chirurgie cardio-vasculara. Spatiul de spitalizare ajunge acum la 40 de paturi. Ca ajutoare erau trei cadre sanitare.
In 1938 medicul C. Petre infiinteaza sectia de pediatrie.
Odata cu inceperea razboiului (1941) spitalul este preluat de armata, fiind deservit de medici militari pana in anul 1944.


Dupa terminarea razboiului spitalul functioneaza cu aceleasi sectii, dar cu 50 de paturi, director fiind medicul Salojan, ajutat de trei cadre sanitare.
De la 1947 la 1950 spatiul de spitalizare ajunge la 70 de paturi. Acum spitalul este incadrat cu trei medici si 12 cadre medicale sanitare ajutatoare.
Directorul spitalului din 1952, dr. Nicolae Staicovici, chirurg de seama mai apoi (Bucuresti), infiinteaza casa de nastere, in cadrul sectiei sale, iar in 1955 mareste spatiul sectiei chirurgie prin construirea unei moderne Sali de operatii. Numarul de paturi se ridica la 80, iar a personalului sanitar ajutator la 20.
In anii 1957 – 1958, director fiind medicul Virgil Tomescu, om de inalta tinuta profesionala, dinamic si cu mult spirit de initiativa, se aduc deosebite imbunatatiri spitalului. Astfel, se reconditioneaza pavilionul central, se construieste uzina electrica si atelierele de tamplarie si fierarie-auto, necesare repararii masinilor autosanitare. Ia fiinta sectia de maternitate cu 20 de paturi.
Valoroase realizari s-au obtinut si in anii urmatori (1961-1965): spitalul a fost dotat cu incalzire centrala; s-au construit anexele pentru birourile administrative, triaj, garda etc. In cladirea fostului comisariat militar s-a amenajat faramacia spitalului, magazia si locuintele medicilor; se infiinteaza cea de a VI-a sectie de boli cronice cu 50 de paturi, cazata in localul fostului Sfat popular raional. Spitalul este deservit acum de 4 medici si 30 de ajutoare sanitare, plus personalul elementar sanitar.Tot acum s-a infiintat si sera de flori.


In aceasta perioada spitalul a fost condus de medicul Didi Eidenfeld, care a staruit cu mult devotament si pasiune, nu numai in misiunea de medic ci si in aceea de director.A murit la datorie in iunie 1965, in plina tinerete, la 35 de ani.
In anul 1969 ia fiinta o sectie de neuropsihiatrie de copii cu 50 de paturi. Se extinde, apoi, incalzirea centrala la farmacia spitalului si la locuintele medicilor, director fiind in acesti ani medicul Constantin Vrabie, care urmeaza staruitor traditia de munca, devotament si pasiune pentru sanatatea populatiei.
In concluzie, se poate vorbi de un spital modern cu un spatiu de 240 de paturi, profilat pe 7 sectii: interne, chirurgie, pediatrie, contagioase, obstretica, cronici adulti si neuropsihiatrie de copii. Are farmacie proprie. Dispune de o statie de salvare cu 5 autosanitare. Asa cum s-a aratat, spitalul are uzina proprie (folosibila numai la nevoie), incalzire centrala, apa, canalizare, baie etc. De asemenea este dotat cu aparatura moderna: Roentgen, electrocardioagrafe (doua), ultrascurte, ultraviolete, lampa sciolitica pentru operatii etc., ca si laborator de analize.


La 01.05.2002 a devenit Spital de monospecialitate si in prezent are o capacitate de 141 de paturi, monoprofilat pe servicii de psihiatrie cu o sectie de Psihiatrie cronici cu 105 paturi, compartiment psihiatrie acuti cu10 paturi, compartiment interne cu 16 paturi, compartiment pediatrie cu 10 paturi, laborator, farmacie, ateliere de intretinere si reparatie a instalatiilor si utilajelor, bloc alimentar, birouri, servicii.

 


Informații COVID-19

Vă rugăm să citiţi cu atenţie informaţiile referitoare la infectia cu noul Coronavirus SARS-Cov-2

Află mai multe

 

Salarii nete